Zařazeno do skupiny:
Pěnotvorné látky
Krystalická látka vyskytující se v různých mezifázích kapalného a pevného skupenství, např. v kapalných krystalech.
Látka se používá jako emulgátor, stabilizátor emulzí, zahušťující prostředek, činidlo podporující tvorbu pěny a jako součást povrchových filmů na cukrovinkách. Lze se s ní setkat také ve vitaminových tabletkách, v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách.
Získává se chemicky z celulózy.
Hydroxypropylcelulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku; ve vysokých dávkách však může způsobovat střevní či vyměšovací potíže.
Podobně jako methylcelulóza (E461) nebo etyhlcelulóza (E462) je i tato látka pro člověka nestravitelná a beze změn prochází zažívacím traktem. V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin..