Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Pevná látka ve formě prášku nebo zrnek béžovobílé barvy. Při rozpuštění ve vodě vytváří koloid.
Tato substance je využívána jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo v pekařství a při výrobě cukrovinek. V pekařských výrobcích na sebe rovněž váže vodu a snižuje vstřebávání tuků při smažení. Tvoří složku povrchových potravinářských filmů a přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Mimo potravinářský průmysl se látka přidává do lepidel, barev, kosmetiky či očních kapek.
Připravuje se chemicky z celulózy.
Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku, avšak ve vysokých dávkách může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.
Podle některých vědeckých studií by se hydroxypropylmethylcelulóza dala dobře využít v celozrnném pečivu jako náhrada za lepek. V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin.