Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Měkké pevné látky, tuhé gely nebo bílé či našedlé prášky.

Použití

Díky rozhodnutí FDA jsou od roku 1982 využívány jako složky ochranných povlaků na různých druzích ovoce a zeleniny. Rovněž plní roli emulgátorů, stabilizátorů a látek určujících strukturu, což zahrnuje i udržování pěny, a také v pekárenských a cukrárenských výrobcích, mražených krémech, některých omáčkách, salátových zálivkách, práškovém a ochuceném mléku, margarínu, majonézách a žvýkačkách, v nichž zabraňují nadměrné lepivosti k zubům.

Výroba

Estery sacharózy se vyrábějí reakcemi cukrů s různými mastnými kyselinami.

Nežádoucí účinky

Látky spadající pod označení E473 jsou v těle štěpeny na přirozené složky potravin – cukry a mastné kyseliny, přičemž zbylé součásti bezpečně procházejí trávicím traktem. Při jejich nadměrném příjmu může ve výjimečných případech dojít ke střevním nebo žaludečním potížím. 

Doplňující informace

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. WHO (Světová zdravotnická organizace) stanovila, že jsou tyto estery pro lidské tělo neškodné a v ČR (celé EU) i v USA jsou tudíž povoleny jako přísady do potravin.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?