Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E474 - Sacharoglyceridy

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Vyskytují se v podobě jemných pevných látek, tuhých gelů nebo čistě či špinavě bílých prášků.

Použití

Sacharoglyceridů se využívá v pekárenském průmyslu pro zlepšení vlastností těsta při hnětení a pečení a pro zlepšení kvality cukrovinek nebo čokolády. Jedná se o emulgátory účinné v emulzích typu voda v tuku, například v margarínech. Nacházejí se v cukrovinkách, dezertech, omáčkách, nízkotučných výrobcích, polévkách nebo sušených náhražkách smetany do kávy.

Výroba

Vznikají reakcí sacharózy s jedlými tuky nebo oleji.

Nežádoucí účinky

V průběhu studií na zvířatech nebyly objeveny nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V EU (ČR) jsou povoleny i v celé řadě alkoholických nápojů. V USA a v Austrálii jsou tyto látky zakázány dodnes.


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?