Zařazeno do skupiny:
Emulgátory
Vyskytují se v podobě jemných pevných látek, tuhých gelů nebo čistě či špinavě bílých prášků.
Sacharoglyceridů se využívá v pekárenském průmyslu pro zlepšení vlastností těsta při hnětení a pečení a pro zlepšení kvality cukrovinek nebo čokolády. Jedná se o emulgátory účinné v emulzích typu voda v tuku, například v margarínech. Nacházejí se v cukrovinkách, dezertech, omáčkách, nízkotučných výrobcích, polévkách nebo sušených náhražkách smetany do kávy.
Vznikají reakcí sacharózy s jedlými tuky nebo oleji.
V průběhu studií na zvířatech nebyly objeveny nežádoucí účinky.
Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V EU (ČR) jsou povoleny i v celé řadě alkoholických nápojů. V USA a v Austrálii jsou tyto látky zakázány dodnes.