Zařazeno do skupiny:
Emulgátory
Bílá či našedlá voskovitá pevná látka hořké chutí vonící po oktanolu.
Jde o emulgátor vyskytující se v nápojích v prášku, žvýkačkách, kakau, nealkoholických nápojích, šerbetech, majonézách, margarínech, instantních polévkách a sušeném nebo ochuceném mléku. Užívá se rovněž při výrobě nerafinovaného cukru a jako zvlhčující činidlo při čištění ovoce a listové zeleniny. Látka se užívá také ve zdravotnictví jako podpůrné laxativum a v zemědělství jako pesticid.
Připravuje se esterifikací oktylakoholu kyselinou jantarovou.
Možné vedlejší účinky jsou mírné a mohou zahrnovat bolesti břicha, průjem nebo křeče, ale může dojít i k vážným alergickým reakcím.
Na rozdíl od USA není dioktylsulfosukcinát sodný v ČR (celé EU) jako přídatná potravinová látka povolen.