Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Bílý až mírně nažloutlý sypký prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.
Tento emulgátor a stabilizátor se používá v pekárenském průmyslu jako látka zpevňující těsto, které pak má vyšší objem a delší trvanlivost. Rovněž usnadňuje úpravu umělých šlehaček a vaječných bílků, přidává se do margarínů (obecně slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje) a směsí nahrazujících mléko do kávy. Stearoyllaktylát lze nalézt i v majonézách, instantních polévkách či zmrzlinách.
Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací hydroxidem vápenatým.
Nejsou známy žádné její negativní vedlejší účinky.
Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Tato látka v ČR v minulosti nebyla povolena, avšak dnes se již jako přídatná složka potravin běžně používá (platí pro celou EU). Stejná situace panuje i v USA.