Zařazeno do skupiny:
Emulgátory
Nevýrazné, mírně nažloutlé olejovité kapaliny nebo řídké gely.
Vyskytují se jako součást protispékavých látek, dortů, polev ze šlehaného rostlinného oleje, polevových směsí, cukrových polev, mražených dezertů, margarínů, pudinků, burákového másla a náhražek mléka či smetany do kávy. Účinkují také jako emulgátory, usnadňují šlehání, zkvalitňují těsto a změkčují chlebovou střídku.
Vyrábějí se glycerolýzou jedlých tuků nebo přímou esterifikací glycerolu směsí stearových, palmitových a myristových kyselin.
Během testů na zvířatech nevykazovaly látky žádné vedlejší negativní účinky.
Mohou se vyrábět ze živočišných tuků. Akutní vystavení působnosti těchto látek může vyvolat podráždění kůže, dýchacích cest, trávicího traktu či očí. Látky jsou v ČR (celé EU) jako přídatné složky potravin zakázány. V USA jde o látky povolené.