Zařazeno do skupiny:
Emulgátory
Světle žlutý prášek.
Jedná se o stabilizátor a emulgátor zabraňující krystalizaci tuků v čokoládách, margarínech, zmrzlinách a dezertech. Používá se v cukrářských polevách, sypkých náhražkách mléka a při výrobě chleba, jemuž dodává objem. Uplatňuje se při homogenním promíchávání potravin na bázi vody a oleje a jako pěnotvorný činitel.
Vyrábí se esterifikací sorbitolu kyselinou stearovou v poměru molárních hmotností 1 : 3.
Látka nevykazuje žádné negativní vedlejší účinky, pouze může zvyšovat hladinu vstřebávání látek rozpustných v tucích.
Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V ČR tato látka v minulosti nebyla povolena, ale nyní ji lze přidávat do všech vybraných potravin, do nichž je povoleno přidávat emulgátor E491 (platí pro celou EU). V USA jde o zakázanou látku.