Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti
Hydrogenuhličitan sodný je bílá krystalická látka nebo jemný prášek. Má výrazně slanou, zásaditou chuť, připomínající chuť uhličitanu sodného.
Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Hydrogenuhličitan sodný se mimo jiné objevuje v práškových směsích pro výrobu palačinek, sušenek a muffinů a jako regulátor kyselosti v rajčatových polévkách nebo šerbetech.
Hydrogenuhličitan sodný se vyrábí tzv. Solvayovým procesem z chloridu sodného a amoniaku.
V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.
V ČR (celé EU) smějí být v nezbytném množství přidávány ke všem potravinám i do dětské výživy a lze je také používat jako součást kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Jejich použití v potravinách je povoleno i v USA.