Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti
Seskvikarbonát sodný se vyskytuje v podobě bílých krystalků, vloček nebo jako prášek rozpustný ve vodě.
Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Sesquikarbonát sodný působí jako neutralizátor v másle, smetaně či zmrzlinách a využívá se při zpracování oliv před konzervací, ve výrobcích obsahujících kakao a v konzervovaném hrášku.
Sekvikarbonát sodný je ekvimolární směsí uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu sodného.
V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.
V ČR (celé EU) smějí být v nezbytném množství přidávány ke všem potravinám i do dětské výživy a lze je také používat jako součást kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Jejich použití v potravinách je povoleno i v USA.