Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti
Bezbarvá nebo mírně nažloutlá kapalina; silná žíravina.
V potravinářství se používá při výrobě přídatných látek a manipulace s ní musí být velice opatrná. Nachází uplatnění při modifikaci potravinového škrobu, při průmyslové výrobě glutamátu sodného a želatiny, při přeměně kukuřičného škrobu na sirup a jako stabilizátor pH v pivovarnictví.
Vzniká rozpuštěním plynného chlorovodíku ve vodě.
V koncentracích používaných v potravinách je látka bezpečná. Obezřetní by měli být pouze lidé s látkou pracující ve vysokých koncentracích, ve kterých má žíravé účinky na kůži, oči a sliznice a již i nízké koncentrace vyvolávají po krátké době po požití podráždění krku.
V těle se běžně vyskytuje jako součást žaludečních šťáv. V ČR (celé EU) je kyselinu chlorovodíkovou možné použít v nezbytném množství ke všem potravinám – především pro úpravu pH. Povolena je rovněž v USA.