Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky
Používá se jako regulátor kyselosti, plnidlo, nosná a zpevňující látka. Využívá se k obohacování látek o vápník. Přírodní ložiska se nachazí v Evropě a Americe. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Bílý až světle žlutý prášek bez zápachu a chuti. Rozpouští se ve vodě, naopak v etanolu jej nelze rozpustit prakticky vůbec.
Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, jako protispékavá a kypřící látka, látka zlepšující a zpevňující těsto, zahušťovadlo marmelád, zakonzervovaného ovoce, nosič peroxidů pro bělení mouky a sýrů (v některých zemích není povoleno), zabraňuje ztrátám barevnosti. Používá se při výrobě sýrů jako niva, gorgonzola, cottage. Zakonzervovává sladké papriky, rajčata, brambory. Může se použít v zubních pastách jako abrazivum, absorbuje vzdušnou vlhkost – vytvoří hydratovanou sůl a ztvrdne.
Minerál se přirozeně vyskytuje v Evropě i Americe. Získáváme jej i průmyslově.
Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Některé zdroje uvádějí, že při nadměrné konzumaci může vyvolat krvácení.
Kód CAS: 7778-18-9. V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo dětskou výživu a další potraviny. V USA je používání látky povoleno.