Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E517 - Síran amonný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kypřící látky

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Ammonium sulfate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Charakteristika

Síran amonný tvoří bílé nebo bezbarvé krystaly nebo zrnitý materiál bez zápachu, je stabilní pouze do teplot 280°C. Zlepšuje kvalitu vstupních surovin, pomáhá kvasným procesům. Výborně se rozpouští ve vodě, naopak v etanolu jej nelze rozpustit vůbec.

Použití

Síran amonný se používá na zlepší kvality mouky, pomáhá droždí kynout. Proto se používá hlavně v pekařství. Je možno jej použít jako nosič, nebo rozpouštědlo, látku k ředění a podobným úpravám.

Výroba

Připravuje se převážně chemicky ze syntetického čpavku (amoniaku) a kyseliny sírové. Nebo ho můžeme získat rozkladem sádrovce (uhličitanu amonného). V přírodě se vyskytuje velmi vzácně při sopečné činnosti. Získáváme bezbarvé nebo bílé krystalky, případně zrnitý materiál bez zápachu, který je stabilní pouze do teplot 280°C, což omezuje jeho následné použití pouze na procesy probíhající do této teploty.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky nebyly prokázány, v těle se běžně vyskytuje a pro lidský organismus je bezpečný.

Doplňující informace

Kód CAS: 7783-20-2. V ČR (celé EU) se nesmí používat v dětské výživě, v USA se jedná o látku povolenou.


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?