Zařazeno do skupiny:
Kypřící látky
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Ammonium sulfate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]
Síran amonný tvoří bílé nebo bezbarvé krystaly nebo zrnitý materiál bez zápachu, je stabilní pouze do teplot 280°C. Zlepšuje kvalitu vstupních surovin, pomáhá kvasným procesům. Výborně se rozpouští ve vodě, naopak v etanolu jej nelze rozpustit vůbec.
Síran amonný se používá na zlepší kvality mouky, pomáhá droždí kynout. Proto se používá hlavně v pekařství. Je možno jej použít jako nosič, nebo rozpouštědlo, látku k ředění a podobným úpravám.
Připravuje se převážně chemicky ze syntetického čpavku (amoniaku) a kyseliny sírové. Nebo ho můžeme získat rozkladem sádrovce (uhličitanu amonného). V přírodě se vyskytuje velmi vzácně při sopečné činnosti. Získáváme bezbarvé nebo bílé krystalky, případně zrnitý materiál bez zápachu, který je stabilní pouze do teplot 280°C, což omezuje jeho následné použití pouze na procesy probíhající do této teploty.
Nežádoucí účinky nebyly prokázány, v těle se běžně vyskytuje a pro lidský organismus je bezpečný.
Kód CAS: 7783-20-2. V ČR (celé EU) se nesmí používat v dětské výživě, v USA se jedná o látku povolenou.