Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E521 - Síran sodnohlinitý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Plnidla

Zdroje informací

Charakteristika

Síran sodnohlinitý slouží k regulaci kyselosti a ke zpevňování konzervované zeleniny a masa, najdeme jej v mouce. Nebyly prokázány škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou určen jako kontaminant.

Použití

Používá se jako zpevňující látka v nakládané zelenině (výroba sladkokyselých okurků v nálevu), konzervovaných masných výrobcích. Upravuje pH a zamezuje přítomným kovům urychlovat nežádoucí reakce, které mohou vést ke snížení kvality produktů (změna barvy, konzistence, žluknutí). Používá se jako kypřící látka a nosič benzoyl peroxidu v bělené mouce nebo sýrech.

Výroba

Síran sodnohlinitý lze získávat z odpadového hliníku. Produktem jsou bílé nebo bezbarvé krystalky, které se snadno rozpouští ve vodě.

Nežádoucí účinky

Zvýšený příjem hliníku do lidského organismu může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby. Hliník je mírně toxický při požití ústy nebo injekční stříkačkou, může ovlivňovat reprodukci.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití této látky povoleno. V USA taktéž.


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?