Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti
Bílé nebo skoro bílé pecičky, vločky, roubíky, odlitky a podobně. Považuje se za bezpečný. Hydroxid draselný má obdobné použití jako Hydroxid sodný, navíc je zdrojem draslíku.
Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, nebo jako pomocná látka ke zpracování potravin. Pomáhá zpracovávat surové kávové plody, uplatnění najde i při výrobě instantních čajů a přísad z mléka. Výjimečně se používá k přeměně zbytků bílkovin v koření a ke snadnějšímu loupání brambor. Používá se také pro získání barvy ze semen Annatto (používaných převážně v mexické nebo karibské kuchyni - mají výraznou žlutou až oranžovou barvu), nebo jej lze využít na zabránění růstu rohů u telat.
Vyrábí se hydrolýzou vodného roztoku KCl.
Množství hydroxidu draselného přijímaného v potravě není nebezpečné. KOH je nebezpečný pouze při přímém styku – tedy v průmyslu. Nebezpečí jsou vystaveni pracovníci potravinářství, kterým při styku s pokožkou může způsobit popáleniny, puchýře nebo jiné poškození pokožky. Při práci s ním je nutno dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na obalu, pracovním návodu nebo v bezpečnostním listě (výrobce má povinnost je zdarma poskytovat uživatelům – většinou na internetu). Při vnitřním požití může vyvolat krvácení. Vyjmenovaná rizika neplatí pro potraviny, které jej obsahují, ale pro přímý kontakt.
V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo dětskou výživu (počáteční a pokračující kojenecká výživa), v obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti může být použit pouze pro úpravu pH. V USA je jeho použití povoleno, v Austrálii povolena není.