Zařazeno do skupiny:
Emulgátory
Používá se k regulaci kyselosti, pomáhá kvasným procesům, funguje jako emulgátor a jako protispékavá látka.
Kyselá forma se používá v prášku do pečiva pro pomalé pečení při nízké teplotě, alkalický tvar je používán jako emulgátor v tavených sýrech. Najdeme jej v tacos, torilách a dalších pekařských výrobcích a také v taveném sýru.
Získává se z kyseliny fosforečné, hliníku a hydroxidu sodného.
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,6 mg/kg tělesné hmotnosti. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Avšak látka obsahuje hliník, který je vedený jako kontaminant a je spojován s Alzheimerovou chorobou.
Kód CAS: 7785-88-8. V ČR (celé EU) je povoleno látku přidávat do jemného pečiva. V USA je látka povolena, v Austrálii je zakázána.