Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky
Jemný bílý prášek, bez chuti a zápachu používá se hlavně jako protispékavá látka a také má své využití v kosmetice.
Používá se v kypřícím prášku, sušených smetanách do kávy a podobných sypkých náhražkách mléka a smetany, dále jej nalezneme v kakau, strouhaném sýru, sušené zelenině, v sypkém koření, různých sypkých směsích. Zde všude absorbuje vodu a brání zvlhnutí výrobku. Smí se používat jako protispékavá látka u suchých práškovitých výrobků (cukr, koření, jedlá sůl, náhražky soli), u tabletovaných potravin, plátkových tvrdých a tavených sýrů, v čokoládě, pečivu, nebo ve žvýkačkách. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.
Vyskytuje se v přírodní podobě hlavně v Austrálii. Pro potravinářský průmysl se připravuje pravděpodobně syntetickou cestou.
Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.
V ČR (celé EU) a USA je jeho používání povoleno, v Austrálii je zakázán.