Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky
Nalezneme jej v široké škále produktů, kde zabraňuje tomu, aby se výrobek spékal a stal se nepoužitelným, může nosit i aroma. Považuje se za bezpečnou látku.
Používá se v kypřícím prášku, sušených smetanách do kávy a podobných sypkých náhražkách mléka a smetany, dále jej nalezneme v kakau, strouhaném sýru, sušené zelenině, v sypkém koření, různých sypkých směsích. Zde všude absorbuje vodu a brání zvlhnutí výrobku. Smí se používat jako protispékavá látka u suchých práškovitých výrobků (cukr, koření, jedlá sůl, náhražky soli), u tabletovaných potravin, plátkových tvrdých a tavených sýrů. Setkáme se sním například jako s nosičem aromatu u některých instantních polévek. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.
Získává se z přírodních zdrojů nebo z křemičitého písku a hydroxidu hlinitého.Tvoří bílý amorfní prášek nebo kuličky bez zápachu.
Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Hliník někdy bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný ortel, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne. Nedoporučuje se olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).
V ČR (celé EU) je používání látky povoleno pouze do vybraných potravin. V USA je používání látky povoleno.