Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E558 - Křemičitan hlinitohořečnatý

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E558 : Bentonite [ web ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Běžně se vyskytuje v přírodě, používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u nápojů. Považuje se za bezpečnou látku, v USA je jeho použití povoleno. V ČR (celé EU) se nepoužívá do dětské výživy.

Použití

Používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u džusů, šťáv, vín a také jako protispékavá látka. Lze jej použít jako rozpouštědlo určené k rozpouštění, k ředění nebo k úpravě barviv (mimo dětskou výživu). Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství. Bentonit se používá také do suchých záchodů, nebo v kosmetice.

Výroba

Získává se z přírodních zdrojů – jílů převážně sopečného původu.

Nežádoucí účinky

Může pohlcovat některé živiny a způsobovat jejich nedostatek v těle. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). Hliník někdy bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný ortel, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne. V každém případě se nedoporučuje olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání látky nepovoleno.


Nejnovější články

Budou Vánoce dražší?

Ceny surovin na vánoční cukroví dosti podražily. Třeba to bude mít i pozitivní…

Hodnocení výživové politiky

NOURISHING policy index - Hodnocení výživové politiky z hlediska veřejného…

Bude úspěch nebo rozčarování?

Některé pobuřuje, některé děsí a někdo je velmi spokojený... O čem, že je to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?