Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Food-Info.net : E-numbers : E558 : Bentonite [ web ]
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]
Běžně se vyskytuje v přírodě, používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u nápojů. Považuje se za bezpečnou látku, v USA je jeho použití povoleno. V ČR (celé EU) se nepoužívá do dětské výživy.
Používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u džusů, šťáv, vín a také jako protispékavá látka. Lze jej použít jako rozpouštědlo určené k rozpouštění, k ředění nebo k úpravě barviv (mimo dětskou výživu). Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství. Bentonit se používá také do suchých záchodů, nebo v kosmetice.
Získává se z přírodních zdrojů – jílů převážně sopečného původu.
Může pohlcovat některé živiny a způsobovat jejich nedostatek v těle. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). Hliník někdy bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný ortel, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne. V každém případě se nedoporučuje olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).
V ČR (celé EU) je používání látky nepovoleno.