Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti
Jedná se o cukernou kyselinu – velmi často je obsažena v potravinách přírodní cestou – vzniká přeměnou cukrů. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Jedná se o bílé krystalky nebo krystalický prášek sladké chuti s mírně kyselou pachutí, většinou bez výraznějšího aroma.
Používá se jako okyselující látka, antioxidant zvyšující účinnost dalších antioxidantů. Najdeme jej v nápojích (například sirupech, ve vínu kde zabraňuje vzniku zákalů). Najdeme jej ve směsích na výrobu sladkých těst, kde funguje jako kypřící látka. Dále může sloužit jako kyselá složka sypkých směsí pro výrobu dezertů a nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.
Vzniká přirozenou cestou – kvašením tzv. fermentací cukru dextróza.
Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.
V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA se jedná o látku povolenou.