Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]
Food-Info.net : E-numbers : E576 : Sodium gluconate [ web ]
Jedná se o sodnou sůl kyseliny glukonové, používá se převážně jako antioxidant. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Jedná se o příjemně vonící hmotu, která má zrnitý až jemný krystalický charakter. Barva je bílá až světle hnědá.
Používá se jako antioxidant – zabraňuje reakci přítomných kovů (železa nebo mědi) s dalšími látkami – předcházejí změně barvy, textury, sraženiny a žluknutí. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.
Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací sodnou zásadou.
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.
V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (například dětská výživa). V USA se jedná o látku povolenou, naopak je tomu v Austrálii.