Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]
Food-Info.net : E-numbers : E578 : Calcium gluconate [ web ]
Jedná se o vápenatou sůl kyseliny glukonové, používá se převážně jako antioxidant nebo látka napomáhající zpevňovat potraviny během konzervování. Jedná se o bílý prášek nebo granule, bez chuti a zápachu, na vzduchu je látka stálá.Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.
Používá se jako antioxidant – zabraňuje reakci přítomných kovů (železa nebo mědi) s dalšími látkami – předcházejí změně barvy, textury, sraženiny a žluknutí. Najdeme jej v prášcích na přípravu pudingů, v pudingu nebo v sypkých směsích na přípravu nápojů. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.
Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací.
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 50mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.
V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa), v USA se jedná o látku povolenou, v Austrálii látka povolena není.