Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]
Food-Info.net : E-numbers : E585 : Ferrolactate [ web ]
Jedná se o železnatou sůl kyseliny mléčné, používá se jako zdroj železa nebo látka pomáhající upravovat barevnost. Nejsou známy žádné její nežádoucí vlastnosti.
Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, nebo v dětské výživě. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.
Vyrábí se z kyseliny mléčné její neutralizací. Vznikají zelenobílé krystalky nebo lehký zelený prášek slabé charakteristické vůně.
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou. I když název odkazuje na mléko, je vhodný i pro lidi s alergií na mléko nebo laktózu. Podobně jako u kyseliny mléčné se i Mléčnan železnatý vyskytuje ve formě D, která není vhodná pro děti, protože může způsobit průjmy nebo zvracení.
V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v černých olivách. V USA se jedná o látku povolenou.