Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Vápenatá sůl kyseliny guanylové, nukleové kyseliny RNA, hojně rozšířené v přírodě jako součást rostlinných i živočišných buněk. Má obdobné vlastnosti jako E628 Guanylan draselný
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Používá se však mnohem méně než guanylan sodný. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin (zeleniny). Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).
Guanylan vápenatý se vyrábí ze sušených ryb nebo z mořských rostlin.
Lidé s přecitlivělostí na aspirin ( kyselinu acetylsalicylovou) by se měli této přísadě vyhnout. Guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Guanylan vápenatý může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.
V České republice (celé EU) se guanylan vápenatý smí používat v omezeném množství v potravinách s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA je používání této přísady zakázáno.