Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Kyselina inosinová, bezbarvý nebo bílý krystalický prášek bez vůně, s charakteristickou chutí. Je přirozenou součástí masa mořských korýšů a mnohých zvířat.
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Přidává se do směsi zejména se svými solemi a s glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt). Dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).
Kyselina inosinová se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb, zejména sardinek.
U této látky nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob může způsobovat její nízkou snášenlivost. Kyselina inosinová i její soli inosinany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Kyselina inosinová může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů. Přísada je nevhodná pro děti.
V České republice (celé EU) se kyselina inosinová smí používat v omezeném množství v potravinách obecně s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA je používání této přísady povoleno.