Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]
Eat safe, Bill Statham [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]
Disodium inosinate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]
Disodná sůl kyseliny inosinové, bezbarvý nebo bílý krystalický prášek bez vůně, s charakteristickou chutí.
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt). Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).
Inosinan sodný se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo z ryb, zejména sardinek. Může být rostlinného původu, vyráběn ze škrobu tapioky.
U této látky nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob může způsobovat její nízkou snášenlivost. Inosinany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Inosinan sodný může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů. Přísada je nevhodná pro děti.
V České republice (celé EU) se inosinan sodný smí používat v omezeném množství v potravinách obecně s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA je používání této přísady povoleno.