Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Draselná sůl kyseliny inosinové, bezbarvý nebo bílý krystalický prášek bez vůně, charakteristické chuti. Má obdobné vlastnosti i použití jako E631.
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Používá se mnohem méně než inosinan sodný. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Dokáže upravit slané i sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).
Inosinan draselný se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb.
U této látky nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob může způsobovat její nízkou snášenlivost. Inosinany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Inosinan draselný může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů. Přísada je nevhodná pro děti.
V České republice (celé EU) se inosinan draselný smí používat v omezeném množství v potravinách obecně s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA není používání této přísady pravděpodobně povoleno.