Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Maltol - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
116. Maltol (FAO Nutrition Meetings Report Series 44a) [ web ]
Bílý krystalický prášek s karamelově ovocnou vůní cukrové vaty. Je rozpustný v horké vodě. Nachází se v kůře mladých modřínů, v semenech a jehličí borovice, v čekance, v dehtech izolovaných ze dřeva, v praženém sladu. Název této organické sloučeniny je odvozen od sladu.
Používá se v alkoholických nápojích, zmrzlinách, cukrovinkách, pečivu a sušenkách, želatinovém cukroví, žvýkačkách a želé jako umělá aromatická přísada kávová, čokoládová, vanilková, oříšková, javorová a ovocná. Dodává chlebu a pečivu čerstvou vůni jako „právě upečeného“. Má schopnost potlačit nahořklou chuť umělých sladidel.
Maltol vzniká při pečení chleba, při pražení kávových a kakaových bobů. Maltol se vyrábí synteticky.
Studie na zvířatech neprokázaly toxické, rakovinotvorné či jiné nežádoucí účinky. Při styku s látkou ve vyšších koncentracích však může dráždit oči, pokožku, může způsobit poruchy krve, zažívacího ústrojí, ledvin nebo močového měchýře.
V České republice (celé EU) se maltol nesmí používat. V USA je používání této látky povoleno.