Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E636 - Maltol

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Maltol - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

116. Maltol (FAO Nutrition Meetings Report Series 44a) [ web ]

Charakteristika

Bílý krystalický prášek s karamelově ovocnou vůní cukrové vaty. Je rozpustný v horké vodě. Nachází se v kůře mladých modřínů, v semenech a jehličí borovice, v čekance, v dehtech izolovaných ze dřeva, v praženém sladu. Název této organické sloučeniny je odvozen od sladu. 

Použití

Používá se v alkoholických nápojích, zmrzlinách, cukrovinkách, pečivu a sušenkách, želatinovém cukroví, žvýkačkách a želé jako umělá aromatická přísada kávová, čokoládová, vanilková, oříšková, javorová a ovocná. Dodává chlebu a pečivu čerstvou vůni jako „právě upečeného“. Má schopnost potlačit nahořklou chuť umělých sladidel.

Výroba

Maltol vzniká při pečení chleba, při pražení kávových a kakaových bobů. Maltol se vyrábí synteticky.

Nežádoucí účinky

Studie na zvířatech neprokázaly toxické, rakovinotvorné či jiné nežádoucí účinky. Při styku s látkou ve vyšších koncentracích však může dráždit oči, pokožku, může způsobit poruchy krve, zažívacího ústrojí, ledvin nebo močového měchýře.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se maltol nesmí používat. V USA je používání této látky povoleno.


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?