Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
356. Ethylmaltol (WHO Food Additives Series 6) [ web ]
Ethyl maltol - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Eat safe, Bill Statham [ kniha ]
Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Bílý krystalický prášek s ovocnou sladkou vůní. Má několikanásobně účinnější aroma než maltol.
Používá se ve víně a likérech, cukrovinkách a pečivu jako umělá aromatická přísada, zvýrazňující čokoládové a ovocné aroma.
Ethylmaltol vzniká při pečení chleba. V přírodě se tato sloučenina nenachází. Vyrábí se synteticky z antibiotika Streptomycinu.
Pokusy na zvířatech prokázaly, že ethylmaltol nemá tak škodlivé účinky jako maltol. Byly zjištěny zažívací potíže a zmnožení kostních buněk (hyperplasie).
V České republice (celé EU) se ethylmaltol nesmí používat. V USA je používání této látky povoleno.