Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku
Jedná se o aminokyselinu, používající se jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky. Látka slouží jako kypřící prášek do chlebových mouk. Snižuje dobu zpracování těsta tím, že mění thiolové skupiny na disulfidové, které tvoří pružnost lepku a zvyšují objem bochníku.
Látka se používá do nekvašeného chleba, chleba, pečiva, chlebové mouky. Dále se látka využívá jako přísada k barvení uzenin, do ovocných šťáv jako antioxidant zabraňující ztrátě vitamínu C. Může být také přítomna v cereáliích i kojenecké stravě. Cystein se používá při léčbě jater a jako prevence při ozařování. Látka se používá také jako prostředek zlepšující růst vlasů a nehtů, jako přídavek do šampónů a krémů.
L-cystein je možné vyrábět synteticky nebo získávat z bakterií, ale nejlevnějším způsobem je její extrakce z prasečích štětin, peří, kopyt, či vlasů. Synteticky se vyrábí z cystinu, který se nachází v hydrolyzovaných bílkovinách keratinu.
V běžných dávkách nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Dle výzkumů na krysách, kterým se podával cystein jako prevence před zářením, bylo zjištěno, že vyvolal jejich neplodnost. V mimořádných případech může způsobit poruchy ledvin a zhoršit výskyt aftů.
V ČR i EU je látka povolena. V USA je také povolena a má status GRAS.