Zařazeno do skupiny:
Jedná se bělící činidlo, zrající činidlo a kypřící prostředek pro zlepšení míchání a zpracování těsta. Zlepšuje vlastnosti mouky v pekařství. Má formu bílého krystalického prášku.
Používá se do pekařských výrobků, buchet, chleba, pečiva a bílé mouky. Dále jako látka k ošetření pivovarského sladu. Dále se používá do zubních past a ústních vod.
Připravuje se reakcí bromu s horkým roztokem hydroxidu draselného.
Látka může být toxická při vnitřním užívání. Při požití velkých dávek může vyvolat nevolnost, zvracení a průjmy. Může také způsobit popáleniny a podráždění kůže. Při použití v zubních pastách může způsobit záněty a krvácení dásní. Při pokusech na zvířatech bylo dokázáno, že způsobuje nádory ledvin, nádory sliznice žaludku, štítné žlázy u myší a nádory ledvin u křečků.
V USA je látka povolena (používá se například do buchet Burger King). Je však doporučeno vyhýbat se používání látky do potravin. V ČR (celé EU) je použití látky nepovolené. Dle IARC (International Agency for Research on Cancer) je dostatek důkazů, že se jedná o karcinogenní látku.