Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku
Močovina je produktem metabolismu (aminokyselin) savců obojživelníků a některých ryb, vyskytuje se v lidské moči (přibližně v objemu 20gramů/den. Má formu bezbarvých krystalků bez zápachu, s jemnou slanou chutí. Disponuje schopností dodat pečivu hnědou barvu, např. preclíkům. Z medicínského hlediska funguje močovina jako diuretikum (lokální antiseptikum) pro redukci objemu vody v těle. Největší využití má jako hnojivo.
Používá se jako přídavek do kynutého pečiva, ve víně a ve žvýkačkách (upravuje jejich strukturu) V lékařství se používá jako lokální antiseptikum. Průmyslově se používá jako hnojivo, složka lepidel, surovina pro výrobu plastických hmot, přísada do cigaret, zubních past.
Komerčně je vyráběna z amoniaku a oxidu uhličitého. Vyrábí se v podobě granulí, vloček, kuliček, krystalů a roztoků.
Organizace FDA (Food and Drug Administration v USA) oznámila že použití močoviny ve žvýkačkách v množství do 3% je bezpečné. Jedná se o přirozenou součást metabolismu. V lidském těle se močovina vstřebává jen ve velmi malém množství. Hladina močoviny do 96 mg/100 ml nevyvolávají žádné toxické účinky. Při požití množství nad 150 mg/100 ml se mohou objevit příznaky nechutenství, nevolností, zvracení. U většiny testovaných osob byla však hladina do 300 mg/100 ml snášena velmi dobře, bez potíží. Může dráždit kůži.
Látka má status GRAS (Generally recognized as safe - tzn. že látka je považována za bezpečnou). V ČR (celé EU) je povoleno použití této látky pouze při výrobě žvýkaček bez cukru. V USA je použití látky též povoleno.