Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E929 - Peroxid acetonu

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Látka má ostrý štiplavý zápach, který je podobný peroxidu vodíku. Dále má bělicí účinky a urychluje zrání mouky. Jedná se o silnou oxidační přísadu.

Použití

V některých zemích je schválen pro použití v mouce a těstech. 

Výroba

Přidáním sloučeniny kyslíku do acetonu.

Nežádoucí účinky

Při pečení zcela zreaguje s těstem a nebyl prokázán žádný nežádoucí účinek. Může však zasáhnout a dráždit pokožku a oči. Americkou organizací FDA jsou prováděny výzkumy na teratogenní, mutagenní, reprodukční nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Na internetu koluje řada návodů, jak z této látky vytvořit účinnou bombu. V ČR (celé EU) není její používání k potravinářským účelům povoleno. V USA je látka povolena a má status GRAS (Generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou)


Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Lyofilizované jahody

Rodiče, sportovce i zájemce o zdravý životní styl by mohl zaujmout test…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?