Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
FDA lifts ban on ‘magic sugar’ [ web ]
FDA - Code of Federal Regulations Title 21 [ web ]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
Používá se jako umělé sladidlo, které je až 40x sladší než běžný cukr, ale nemá žádný energetický obsah nebo hořkou chuť narozdíl od sacharinu. Je vysoce stabilní při působení tepla, kyselin a zásad, rozpustný v horké vodě.
Vyrábí se synteticky přidáním hydroxidu sodného nebo vápenatého (louh) do cyklohexylaminu, který se používá jako přípravek proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů.
Používá se jako umělé sladidlo do nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky, nízkoenergetických potravin.
Bylo zjištěno, že mohou u pokusných krys způsobit rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat. V těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Další studie však toto tvrzení nepotvrdily, proto je názor na cyklamáty takový, že sami o sobě rakovinu nezpůsobují, ale možná mohou zvyšovat účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že používání směsi cyklamátů se sacharinem, vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře.
Přijatelná denní dávka je 0 - 11 mg/kg tělesné váhy. V USA je použití látky zakázáno. V ČR je a v EU je použití povoleno, stejně jako v Kanadě, Austrálii, Filipínách (zde byl zakázán a povolen až v dubnu 2013).