Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla
Jedná se o náhradní sladidlo, které je 600 krát sladší než běžný cukr, ale obsahuje pouze jednu pětinu energie a má velmi nízký glykemický index. Je vysoce stabilní vůči zpracování při vysokých teplotách a nízkému pH v kyselých potravinách.
Používá se jako sladidlo do dezertů, sladkých omáček, mražených mléčných výrobků, sladkostí, žvýkaček, ovocných džusů, snídaňových cereálií, nutričních potravin, hotových jídel, instantních jídel, koření. Výhodou je, že nereaguje s ostatními přísadami, jako jsou zásady, kyseliny, antioxidanty, konzervanty, látky chuťové a minerální látky.
Vyrábí se synteticky ze sacharózy, kde se nahradí tři hydroxyskupiny v molekule cukru za tři atomy chloru.
Sukralosa nezpůsobuje zubní kaz oproti běžnému cukru. Zatím nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Považuje se za bezpečnější než jsou ostatní umělá sladidla. Na rozdíl od ostatních umělých sladidel nezpůsobuje střevní obtíže v formě průjmu a tím nedochází ke změně střevní mikroflóry.
Přípustná denní dávka je 0-15mg/kg tělesné váhy. V ČR i v EU je povolena. V USA je povolena od roku 1998.