Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla
Jedná se o umělé sladidlo 2000 krát sladší než stolní cukr. Strukturou je podobný aspartamu, je však sladší a má vyšší stabilitu. Je velmi dobře rozpustný ve vodě, stabilní při vyšších teplotách a nezanechává žádnou nežádoucí pachuť. Použití je povoleno jen v množství 40 - 300 mg/kg.
Vyrábí se ze dvou aminokyselin - kyseliny L-asparágové a D-alaninu.
Používá se v široké škále potravin, jako jsou pekařské výrobky, ochucené nápoje, mléčné nápoje, mléčné dezerty, krémy, stolní sladidla, syrupy, zmrzliny, džemy, želé, moučné produkty (těstoviny), sladké omáčky, pomazánky, sladkosti a některé dietní potraviny.
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Jedná se o poměrně novou látku, proto je Alitam vystaven dalšímu zkoumání s ohledem na lidské zdraví.
Přípustná denní dávka je 0 - 1 mg/kg tělesné váhy. V ČR ani v EU není zatím povoleno použití látky do potravin.