Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla
Jedná se o směs intenzivních proteinů rostliny Thaumatococcus daniellii, která se vyskytuje v západní Africe. Je přibližně 2000 - 3000krát sladší než běžný cukr. Neobsahuje žádné kalorie. Po staletí bylo sladidlo využíváno místními obyvateli. Vzhledem k jeho chuti (vůně po lékořici) a dobré slučitelnosti s ostatními sladidly, se používá zejména jako zvýrazňovač chuti. Nezpůsobuje kažení chrupu. Má zpožděný nástup sladké chuti, která ale přetrvává několik minut.
Z uvedených důvodů je látka používání k výrobě mnoha sladkostí, žvýkaček, nápojů apod. Dále je látka využívána k výrobě zubních past, vitamínových přípravků, v krmivech pro zvířata a další. Dle výzkumů látka nemá žádné nežádoucí účinky. Často se používá v Japonsku.
Získává se vodní extrakcí proteinů ze západoafrické trvalé rostliny Thaumatococcus daniellii.
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila, že látka nemá žádné toxické, karcinogenní, mutagenní, teratogenní, alergické a jiné účinky. Výše uvedené potvrzuje fakt, že bylo sladidlo po staletí využíváno místními obyvateli západní Afriky a nebyly zjištěny nežádoucí účinky. Konzumace velkého množství může fungovat jako projímadlo.
V ČR (celé EU) je používání thaumatinu,v omezeném množství a do vybraných výrobků, povoleno. V USA je používání látky také povoleno.