Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky
Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá také jako zvlhčovadlo. Obsahuje cca 50% objemu kalorií oproti sacharóze, ale dosazuje pouze cca 40% její sladkosti, jeho chuť je ale velmi dobrá. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je látka vhodná pro diabetiky. Používá se v kombinaci s dalšími sladidly. Má také funkci plnidla v nízkokalorických potravinách. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje zubní kaz.
Používá se zejména v cukrovinkách a ve žvýkačkách, méně často v alkoholických/nealkoholických nápojích, masných výrobcích, instantních jídlech, pikantních omáčkách a v dalších potravinách. Má také funkci plnidla v nízkokalorických potravinách. Jako samostatné sladidlo se téměř nepoužívá.
Získává se z mléčného cukru - laktózy, pro výrobu se tedy využívá mléka.
Neškodnost látky byla doložena několika krátkodobými i dlouhodobými studiemi. Ve velkých množstvích může však látka způsobit nadměrnou plynatost, nadýmání a může mít také projímavý účinek.
V USA látka obdržela status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou). V ČR (celé EU) se může laktikol používat jako stolní sladidlo a k výrobě potravin s výjimkou dětské výživy.