Autor: | kluzo |
Datum přidání | 07.09.2011 |
Druh receptu | Oběd, Snídaně, Svačina, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
5 min |
Doba vaření: | 210 min |
Počet porcí: | 8 ks |
Přibližná cena: | 25 Kč |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Sůl s jodem Tesco Value
Jedlá sůl s jodem vakuová
Olio extra vergine di oliva
Extra panenský olivový olej
Olio di sansa di oliva
Olivový olej z pokrutin
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 6,00 g | 54,85 g | 2,57 g | 1 131,80 kJ (270 kcal) |
celkově | 47,98 g | 438,82 g | 20,56 g | 9 054,40 kJ (2163 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Žitný kvásek: V 0,7 l zavařovačce smícháme hladkou žitnou mouku s vodou tak, aby vznikla hustší kaše v množství tak do půlky sklenice. Sklenici zakryjeme víčkem, do kterého jsme udělali dírky (bude kvasit a zvětšovat se). Raději ještě postavíme sklenici do misky, protože se stane, že kvašením přeteče. Odstavíme na cca 3 dny do tepla. Vykvašený kvásek můžeme skladovat v lednici. Po odebrání kvásku něco málo zůstane ve sklenici, přidáme zase žitnou hladkou mouku a vodu a rozmícháme na hladkou hustou kaši. Už nemusíme nechat kvasit, ale po cca 1/2 dni dáme zpět do lednice. Kvásek by se z lednice měl vyndat tak hodinu před přípravou chleba.
Chléb: Shora uvedené ingredience dáme do mísící nádoby automatické pekárny, nastavíme program na celozrný chléb 1250 g a pustíme pekárnu.
Poznámka: Ideální stav je, když máme dovažovací digitální váhu. Postavíme mísící nádobu z pekárny na váhu, vynulujeme ji a odvažujeme ingredience. Proto jsou i tekutiny uvedeny v gramech. Ušpiníme minimum nádobí a nepotřebujeme žádné odměrky.
Jde o klasický recept vhodný pro domácí automatické pekárny.
Tuk do chleba dávat nemusíme, ale 1 lžíce není žádná tragédie. Chléb pak pomaleji tvrdne.
Přidat komentář