Autor: | Denticulus |
Datum přidání | 24.09.2010 |
Druh receptu | Svačina, Zákusek |
Doba přípravy surovin: |
10 min |
Doba vaření: | 30 min |
Počet porcí: | 12 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | |
Cena: | |
Obtížnost: | |
Přidat vlastní foto
|
Korpus:
Náplň:
Madeta Jihočeské máslo
Obsah tuku: 82%
Tradiční české máslo
Máslo
Olešnický tvaroh jemný
Olešnický tvaroh jemný. Sušina 23%, tuk 2%.
Biotrend Bio citróny
Bio citróny, odrůda: Primofiore, kategorie: 5, jakost: 1
Pilos Smetana kysaná
Smetana kysaná pochoutková. Obsah tuku min. 16%.
10 čerstvých vajec
Vejce nosnic v klecích. I. třída jakosti - vejce čerstvá A.
6 čerstvých vajec
Čerstvé vejce nosnic v klecích. Jakostní třída: I. třída jakosti -…
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 14,61 g | 33,07 g | 19,11 g | 1 513,80 kJ (362 kcal) |
celkově | 175,33 g | 396,90 g | 229,34 g | 18 165,64 kJ (4339 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Do větší mísy dáme sypké ingrdience na korpus, přelijeme rozpuštěným máslem a hbitě tvoříme prsty žmolenku. Směs potom přendáme do dortové formy a prsty do tenka vymačkáme (+ mírné okraje). Korpus můžeme dát předpéct do vyhřáté trouby (170-180°C) na cca 5-10 min. Mezitím si připravíme náplň. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do jiné mísy nastrouháme kůru z citronu a poté z něj vymačkáme šťávu. Přidáme cukr, tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky a ušleháme. Poté zašleháme škrobovou moučku a pudingový prášek a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Náplň rozprostřeme na korpus a pečeme cca 50-60 min na přibližně 170°C (180°C) - do zezlátnutí povrchu. Necháme vychladnout.
Pro "cukroholiky" můžeme přidat trochu cukru.
Tento koláč má mnoho obměn - ať už variace korpusu použitím různých druhů ořechů, nebo různé náplně - místo citronu použijeme pomeranč, nebo můžeme udělat čistě vanilkovou či kakaovou náplň. Přidáme ovoce,...Fantazii se meze nekladou. Pro milovníky náplně je možnost zvětšení jejího objemu o další tvaroh a zakysanou smetanu- záleží na velikosti formy.
Dobrý.
Upekla jsem, a byl výborný. Jen se po nĕm zaprášilo! Dala jsem do korpusu polovinu hery, cele ovesne vločky a drcené lískové oříšky. po upečení jsem ho nechala v lednici 2 dny zaležet a potom se korpus tolik nerozpadal. Nicménĕ i tak se musel jíst lžičkou, ale nikomu to nevadilo :) Už se mĕ doma ptají, kdy ho budu dĕlat znova. :)
Upekla jsem ho, ale nevím, co jsem udělala špatně, ale ten korpus se mi sype...
No tak tohle vypadá fakt luxusně. Jenom je škoda, že se ten koláč nedá poslat emailem, dostal jsem na něj šílenou chuť :-) Mimochodem, jedna otázka k výrobě - kde se dá sehnat citron, který není chemicky ošetřený ? Všude mají napsáno, že jsou citrusové plody chemicky ošetřeny a nechce se mi tam tu chemickou kůru moc dávat...
Koláček je fakt výbornej.. resp. byl :-( Citron se dá sehnat v bioprodejně (ale bohužel jen ve větších městech) nebo si ho můžeš vypěstovat :-) Anebo si koupit citron, pořádně ho vydrhnout, pak ho podrobit chemické analýze a zjistit obsah škodlivin :-) A ještě se dá taky koupit sušená citronová kůra..
Nedalo mi to, koláč jsem upekla, všem chutnal. Upeču znovu.
..jsem si teď všimla, že jsem se nějak upsala a těch vloček má být 1,5 hrnku. Moc se omlouvám.. Psala jsem webmasterovi o opravu..
Moc dobrý.
Úžasnej.. :-)
Přidat komentář