Autor: | ilona.pastorkova |
Datum přidání | 24.03.2014 |
Druh receptu | Oběd, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
10 min |
Doba vaření: | 25 min |
Počet porcí: | 8 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Máslo a olivový olej rozehřejeme ve větším hrnci. Až začne máslo s olejem pouštět bublinky přidáme pokrájený pórek, cibuli, brambory, mrkev, můžeme maličko osolit a opepřit. Podusíme až pórek s cibulí zesklovatí. Zalijeme 3 litry vody, od bodu varu vaříme asi 10 minut. Dále přidáme bílé fazole nebo kedlubnu (co máte raději) a drobné těstoviny, špetku šafránu nebo kari, opět můžeme trochu osolit a opepřit a vaříme další 10 minut (těstoviny by neměly být ještě zcela uvařené). Poté dáme pokrájené zelené fazolky, červenou papriku a cuketu. Už jen pár minut (cuketa by měla být na skus mírně křupavá), v tu chvíli dáme hrášek (když máme mražený, předem ho propláchneme teplou vodou) a hrnec odejmeme z plotny. Pistou: Do mixéru dáme lístky bazalky, česnek, dobromysl-oregáno, rajčatový protlak, parmazán, sůl a olivový olej, vše rozmixujeme na pastu. Polévku v talíři posypeme petrželkou a nabídneme spolujedlíkům Pistou, ať si přidají do horké polévky, ideál je 1 polévková lžíce, ale každý podle svého gusta. :-)
Tento recept je podle slavné kuchařky Julia Child, která naučila Američanky vařit jinak než z pytlíků a ohřátí hotovek. :-) Její kuchařka - Umění francouzské kuchyně - by u nás měla vyjít letos duben - květen, klepu se na ní jak ratlík, její recepty jsou vážně bomba. I když tento recept vypadá složitě, tak vážně není - sice spousta ingrediencí, ale ani né za půl hoďky máte hotovo a chuť oceníte :-) Bon Apetit.
Řapíkatý celer u nás ještě není tak oblíbený jako jinde, ale vyzkoušejte ho třeba i v téhle polévce, jeho chuť oproti klasické bulvě celeru vás překvapí :-)
Přidat komentář