Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky
Získává se synteticky z ropné frakce propylenu. Existuje několik způsobů přípravy propylenglykolu - hydratací propylenoxidu, vysokoteplotní katalýzou či přeměnou glycerolu.
Jedná se o bezbarvou látku kapalného skupenství, která je bez výrazné chuti (jemně nahořklá) a zápachu. Jeho používání je omezováno a látka je postupně nahrazována bezpečnějšími glykoly jako jsou butylen nebo PEG (polyethylenglykol). Přirozeně se vyskytuje ve vínu či pivu.
Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo, odpěňovač, zvlhčující látka, nosič či rozpouštědlo. Chrání potraviny před zamrznutím a má konzervační účinky. Propylenglykol se používá ve zvířecích krmivech, v masných výrobcích jako přísada zabraňující ztrátě barvy, při zpracování řepného cukru a droždí jako odpěňovač, dále v dresincích, popcornu, netučných zmrzlinách, sušenkách, slazeném sekaném kokosu, čokoládových produktech. V potravinových barvivech se používá jako rozpouštědlo. Mimo potraviny se používá jako přísada do nemrznoucích směsí do vozidel, zubních past, dětských krémů, rtěnek, deodorantů, atd.
Studie zabývající se účinky propylenglykolu na lidech neobjevily karcinogenitu látky. Studie prováděné na zvířatech měly podobné výsledky - tzn. žádné karcinogenní účinky se neprojevily, avšak při velmi vysokých orálních dávkách u nich bylo zjištěno poškození centrálního nervového systému či patologické změny v ledvinách. Další zvířecístudie uvádí, že u potkanů krmených potravou obsahující 5 % propylenglykolu po dobu 104 týdnů se neprojevilo žádné poškození zdraví. Při přímém styku může dráždit pokožku a oči. U skupin lidí, kteří mají negativní reakce na tuto látku, se může vyskytnout tzv. kontaktní dermatitida. Jsou zaznamenány případy otravy v případech požití dětmi.