Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky
Má obdobné vlastnosti jako E325. Mléčnan draselný se vyskytuje ve skupentsví kapalném. Látka je solí kyseliny mléčné. V potravinách funguje jako zvýrazňovač chuti, zvlhčovač nebo upravuje pH. Lidskému tělu dodává potřebný draslík.
Například krmiva, jogurty, salám, cukrovinky, omáčky, těsto na chléb. Zvýrazňuje chuť masa a potlačuje nechtěnou pachuť hotových výrobků. Zadržuje vlhkost výrobků, proto se používá i jako potahová látka masa, čímž se prodlouží jeho trvanlivost.
Přidáním hydroxidu draselného do kyseliny mléčnénebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.
Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné. Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinutéjaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.
Bezpečná látka, použití není omezeno. V ČR (celé EU) je její použití povoleno v nezbytném množství. K výrobě dětských příkrmů je povolena forma L této látky v nezbytném množství. V USA je použití látky povoleno.