Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory
Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
Food-Info.net : E-numbers : E579 : Iron gluconate [ web ]
Jedná se o železnatou sůl kyseliny glukonové, používá se jako antioxidant nebo látka pomáhající upravovat barevnost. Jedná se o světle zelenožlutý až žlutavě - šedý prášek nebo granule, může slabě vonět po páleném cukru. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti.
Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, konzervovaných fazolí, hrášku. Najdeme jej i v ovocných šťávách nebo v instantních potravinách nebo potravinových doplňcích. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.
Vyrábí se z kyseliny glukonové její neutralizací.
Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, pokud by došlo k příjmu více než 200 gramů kyseliny glukonové, účinkovala by jako projímadlo.
V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v černých olivách. V USA se jedná o látku povolenou.