Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni
355. Calcium and sodium-5'-ribonucleotides (WHO Food Additives Series 6) [ web ]
Disodium ribonucleotides - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]
Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]
A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
Vyskytuje se přirozeně ve všech tkáních. Je to směs disodné soli inosin-5´-monofosfátu a disodné soli guanosin-5´-monofosfátu, tedy směs přísad E 631 a E 627.
V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména v křupkách a smažených brambůrkách, instantních potravinách s nudlemi, v koláčích, plněných masem, zeleninou nebo ovocem, výrobcích rychlého občerstvení. Znásobuje chuťový účinek glutamanu sodného a velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt).
Zdrojem pro výrobu disodných nukleotidů jsou oleje a tuky, rybí sušené maso.
Může způsobit astma, hyperaktivitu, vyrážku na pokožce do 30 hodin po jídle, obsahujícím tuto přísadu. Dále otoky rtů, hrdla a jazyka, anafylaktický šok. Přísada je nevhodná pro děti. Lidé s oslabeným organismem, lidé trpící jakýmkoliv chronickým onemocněním (astma), lidé se sklonem k dně a urologickým problémům a lidé s nesnášenlivostí k aspirinu (kyselině acetylsalicylové), by se měli této potravinové přísadě vyhýbat.
V České republice (celé EU) se mohou používat v omezeném množství v potravinách obecně, s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenicích směsích se mohou používat neomezeně. V USA je používání této látky povoleno.