Autor: | flybee |
Datum přidání | 20.12.2011 |
Druh receptu | Oběd, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
120 min |
Doba vaření: | 40 min |
Počet porcí: | 8 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Základní dál:
Tarka:
Čapátí:
Madeta Jihočeské máslo
Obsah tuku: 82%
Tradiční české máslo
Máslo
Sůl s jodem Tesco Value
Jedlá sůl s jodem vakuová
Zelená čočka Legumi
Zelená čočka
Pšeničná múka celozrnná špeciál - stredná
Pšeničná mouka celozrnná
Příprava luštěniny:V kastrolu s tlustým dnem uveďte vodu do varu. Přidejte koření, luštěninu a sůl. Přiklopte a vařte na středním plameni po dobu asi 45 minut nebo do doby, kdy je luštěnin a měkká natolik, že ji lze snadno rozmáčknout o stěnu kastrolu. Odstavte a nechte 20 minut chladnout.Přidejte tarku a pokapejte citronovou šťávou nebo přidejte jemné plátky zázvoru naložené v citronové šťávě, což napomůže trávicímu procesu.Příprava tarky:V naběračce nebo malé pánvičce ohřejte máslo. Přidejte koření a smažte po několik minut, aby bylo dobře orestované a vydávalo příznačnou vůni. Pak přidejte tarku do hotové čočky a okamžitě přikryjte dobře těsnící pokličkou. Ponechte stát několik minut, aby se vůně a chutě mohly dobře smísit.Placky čapátí:Mouku prosejte přes středně hrubé síto do hluboké misky. Uprostřed udělejte díru a přidejte příslušné množství vody. Rukou dobře promíchejte. Ruku si trochu pomažte olejem a těsto hněťte, dokud nevznikne sušší hladká koule, která se nelepí na prsty. Udělejte do něj několik dolíčků, pokropte několika kapkami vody, přikryjte folií a nechte stát asi 2 až 2,5 hodiny.Potom těsto rozdělte na kuličky velikosti broskve. Válečkem vyválejte tenkou, kulatou placku.Placky pečte na středně vyhřáté pánvi. Jakmile se objeví bubliny a změna barvy, obrattě ji na druhou stranu. Když budete mít obě strany dobře upečené, placku z pánve pomocí kuchyňských kleští vyndejte. Pokud vaříte na plynnovém sporáku, podržte placku nad středně velkým plamenem a ona se okamžitě nafoukne. Otočte, aby se mohla upéci i druhá strana.
Z knihy Harishe Johariho - Ájurvéda, léčivá kuchyně
Místo čočky lze použít jakoukoliv jinou luštěninu.
Přidat komentář