Autor: | carme |
Datum přidání | 16.02.2014 |
Druh receptu | Oběd, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
5 min |
Doba vaření: | 30 min |
Počet porcí: | 4 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den fazole propláchneme a nasypeme do menšího kastrůlku společně s propranou rýží. Vše zalijme studenou vodou, přidáme mořskou řasu a přivedeme k varu. Poté oheň ztlumíme a posbíráme vytvořenou pěnu. Pomalu vaříme. Zhruba po 25 minutách přidáme na kostičky pokrájenou petržel. Po další chvíli kapustičky a pórek. Fazole i rýže by měla být po půl hodině měkká. Jakmile je vše uvařeno, rozmačkáme a nebo umixujeme do kaše. Záleží, jak je dítko na kousání už připravené. Já dávám ještě raději jako rozmixovanou kaši. Díky kapustičce a petrželi má příkrm lehce sladkou chuť a proto by tato kombinace mohla chutnat i větším mlsounkům. Nám tedy moc šmakuje, a proto jsem se rozhodla o recept podělit.
Po dosažení jednoho roku jsem začala zařazovat postupně luštěniny do stravy. Ty podávám jednou, někdy i dvakrát týdně. Pokud jste luštěniny ještě před tím nikdy nepodali, je dobré napoprvé dát do polévky fazolí méně, než uvádím v receptu. Pokrmy mezi jedním a jedním a půl rokem by měly být kašovitější formy. Jelikož v tomto období používáme zeleninu v celém spektru, můžeme ji obměňovat. Místo kapustičky dát například kousek mrkve nebo celer. Brambory raději ne. Jakmile nám dítko přivykne novému druhu potravy, můžeme fazole adzuki obměnit za červenou čočku nebo cizrnu. Pohanku zařadíme až po roce a půl. Luštěniny podáváme v kombinaci s obilovinou (rýže, jáhly) a zeleninou, tak vznikne kompletní bílkovina.
Někdy do této kombinace přidám i jíšku. Trochu másla rozpustím na pánvi a popráším moukou. Do pokrmu dávám zhruba 5 minut před koncem, aby se provařila. Jíšku nějak dlouho na pánvi nemučím, jen lehce osmahnu do světlé barvy. Jíška pokrmu dodá výraznější chuť.
Přidat komentář