Autor: | Lucy |
Datum přidání | 15.05.2013 |
Druh receptu | Snídaně, Svačina |
Doba přípravy surovin: |
15 min |
Doba vaření: | 120 min |
Počet porcí: | neuvedeno |
Přibližná cena: | 50 Kč |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Kokosový cukr
Kokosový cukr
Biotrend Bio citróny
Bio citróny, odrůda: Primofiore, kategorie: 5, jakost: 1
Posbírané hlavičky pampelišek propláchneme studenou vodou a zbavíme nečistot. Zalijeme vodou a přidáme oloupané nakrájené citrony a pomeranč na kolečka, přivedeme k varu. Vaříme 15 min. pak odstavíme a necháme 24 hod. uležet. Na druhý den pampelišky scedíme přes jemné síto, do pampeliškové vody přidáme 2 kg cukru a vaříme za občasného míchaní cca 2 hodiny, až kým se začne med táhnout. Poté nalijeme do zavař. skleniček a zavíčkujeme :)
Recept od babičky
Joj tak odfláklej recept jsem dlouho neviděl. Ve výčtu surovin chybí cukr, babičky určitě citrony ani pomeranče neloupali. Neb právě kůra tomu dodá patřičnou vůni a i chuť. Loupání - To je skoro nutnost až v dnešní chemické době. A rozhodně necedili přes síto. Ale naopak dobře věděli, že to nejcenější z tohoto, je právě skryté v květech a že se musí pěkně přes kousek čistého klůcku (plátno) to pěkně vylisovat, a v neposlední řadě asi těžko pomineme fakt, že díky dlouhému varu a tuně tolik nezdravého cukru, tam nezbylo nic co by bylo přínosem pro organizmus, chybí v popisu doby přípravy těch 24 hodin potřebných k vylouhování. Takto je zprvu čtenář mystifikován o době použitých surovinách (cukr ve výčtu) a i o době přípravy. Pokud toto děláte a nechcete se ochudit o chuť jenž této substanci dodává právě kůra citronů a pomerančů zkuste ty citrusy před nakrájením a vařením nechat pořádně vymáčet v hojně osolené vodě a pak kartáčkem vydrbat. Když píši hojně, myslím skutečně hojně osolené. Aspoň tato základní snaha o jakous takous minimalizaci... A lepší než koumat jestli se to táhne či nikoli je si kousek odkápnout na studený porcelánový talířek, a po malé chvilce snadno poznáte jestli už to má tu potřebnou konzistenci. A pro fajnšmekry je možno přidat například pár lístků čerstvé Meduňky při vaření výluhu první den.
Cukr byl do ingrediencí přidán. Raskenius: Pokud máte svůj vlastní originální recept na pampeliškový med, můžete se s ním podělit. Každý má svůj recepis a postup a zdravých receptů není nikdy dost. :) Děkujeme
Sunriska - svoje vyplepšení, pokud jste si nevšimla, jsem již napsal v příspěvku. Souhlasím s Vámi, že zdravých receptů není nikdy dost, ale tento recept(a to ani moje verze) rozhodně do této kategorie nepatří!!! Mějte hezký den
Nechápu proč to do zdravé kategorie nepatří ? Cukr tam je, a co se týče babiček, každá to dělá jinak a mojí babičce nemusí být co Vaši :D Takže pokud si chcete přidat svuj recept, tak tak učinte ve svém profilu :)
Lucy nevím kolik toho již o zdravé výživě víte. Popřípadě jak moc jste ochotna si připustit. Ale cukr rozhodně do zdravé výživy nepatří - ba právě naopak v těle působí jako velmi pomalý jed!
Přidat komentář