Autor: | Sunriska |
Datum přidání | 20.11.2013 |
Druh receptu | Oběd, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
20 min |
Doba vaření: | 20 min |
Počet porcí: | 2 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Topinambury nejprve řádně omyjeme a očistíme. Já jsem musela odrbat kartáčem, abych zcela odstranila hlínu ze zakroucených hlízek. Poté vaříme nejlépe v páře, ale musíme dávat pozor! Topinambury jsou totiž z ničeho nic měkké a hned se rozvaří. To jsem samozřejmě prošvihla, ale pro zapékání to vůbec nevadilo..:) Po vychladnutí je oloupeme a vložíme do vymazané zapékací misky. Posypeme oblíbeným kořením (např. provensálské). Jako další vrstvu jsem zvolila špenátové listy, které jsem na másle a se špetkou soli chvilku podusila. Místo špenátu můžete použít cokoliv zeleného ze zahrádky. Dále nastrouháme najemno mrkev, přidáme prolisovaný česnek a zalejeme rozkvedlaným vajíčkem. Dáme péct do trouby na 170°C cca 20 minut. Před koncem posypeme nastrouhaným sýrem (lepší je sladší typ - Gouda, Ementál; skvěle doplňuje sladší chuť topinamburů) a dáme dopéct. Jako přílohu zvolíme čerstvou zeleninu (rajčata, okurky,..)
Od maminky jsem dostala topinambury a čekal mě bojový úkol: vymyslet, jak nejlépe zpracovat tuto netradiční zeleninu. Výsledek byl vynikající! :)
Přidat komentář