Autor: | Martin Vozka |
Datum přidání | 02.09.2014 |
Druh receptu | Příloha, Večeře, Oběd |
Doba přípravy surovin: |
20 min |
Doba vaření: | 10 min |
Počet porcí: | 6 ks |
Přibližná cena: | 30 Kč |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Olio extra vergine di oliva
Extra panenský olivový olej
Olio di sansa di oliva
Olivový olej z pokrutin
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 4,32 g | 10,17 g | 3,90 g | 330,97 kJ (79 kcal) |
celkově | 25,89 g | 61,00 g | 23,40 g | 1 985,80 kJ (474 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Celou brokolici důkladně omyjeme. Neloupeme, okrájíme jen nehezké (okoralé) konce stonku. Necháme i případné listy. Otrháme jednotlivé růžičky tak, aby se nám po uvaření vlezly k vrtulce ponorného mixéru. Stonek nakrájíme na kostičky (cca 2x2x2 cm). Cibuli oloupeme a načtvrtíme (aby se vlezla do ponorného mixéru). Okořeníme vegetou a pepřem. Sůl není třeba, je ve vegetě a vždy se může dosolit. Vodu doplníme tak, aby byla zároveň s brokolicí (pozor! s původní úrovní, protože brokolice plave, ať nepřelijeme hrnec). Dáme vařit pod pokličkou na 10-15 min. Sundáme ze sporáku a přidáme olivový olej. Nastrouháme na jemném struhadle cca 1/2 muškátového oříšku. POZOR! S muškátovým oříškem opatrně... Když dáme málo, nebude to ono, když dáme hodně, bude mít polévka nahořklou chuť. Důkladě vše rozmixujeme dohladka. Dáme zpět na sporák a za neustálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme cca 10 min odpočinout (bez pokličky). V tu dobu si můžeme nasucho osmahnout chlebové krutonky, nebo nasucho topinky s česnekem. Nazdobíme třeba čerstvou petrželkou, pažitkou, zelenou cibulkou...
TIP na vylepšení není třeba, je to dokonalé :-)
Přidat komentář